Yılı(mı)n Fotoğrafları 2 – Benim Pencerem

Fotoğrafçılık konusunda herhangi bir teknik eğitim almadım fakat, iş veya özel hayatımda gezdiğim gördüğüm, ilginç bulduğum yerleri fotoğraflamayı seviyorum.
1- Kar ve Ayaz
Ömrünüzde bir kere bile Ankara’ya yolunuz düşmüşse, ayazını iyi bilirsiniz. Bir Şubat akşamı, kar ve ayaz birleşip Ankaralıyı kavururken İvedik Metrosu’nda çekmiştim binaların eski boyalarının renk cümbüşünü…
2- Sarı Civciv
Yaklaşık 40 gün sonra sofralarımıza lezzet olarak dönmek üzere yolculuğa çıkan çok sevimli ve küçük civcivleri ülkemizin önemli broiler (et tavukçuluğu) tesislerinden birinde çekmiştim.
3- Bahara Uyanış
Sincan, Anayurt Mahallesindeki Organize Hayvancılık Bölgesi yakınlarında ekili tarlaların bahara uyanışı harika görsel şölen sunuyordu, bu fırsatı kaçırmadım.
4- Tiftik Keçisi
Ankara’nın ve ülkemizin sembol değeri Ankara Tiftik Keçisi’ni anayurdu Ayaş’taki bir hayvancılık işletmesinde fotoğraflama fırsatı bulmuştum.
5- Kaplumbağa
Yenimahalle’deki Ankara 75. Yıl Hipodromu’nda adeta “fotoğrafımı çek” diyen kaplumbağanın yavrusunu kaçırmış olsak da kendisini fotoğraflamayı ihmal etmedim.
6- Arpa Tarlası
Ülke genelinde olduğu gibi Ankara’da oldukça kurak geçen üretim sezonunda buğday ve arpa başakları zayıf kalmasına rağmen adeta kuraklığa direniyordu. Başağın sarılığı bozuk havanın griliği ile birleşince tam fotoğraflık kare oluştu.
7- Ankara Manzarası
Memurlar bilir, her iki yılda bir toplu sözleşme serüveni yaşanır bu camiada. Bir toplu sözleşme toplantısı için Memur-Sen Konfederasyonu’nun Ankara’daki Genel Merkez binasında güneşli havayla birlikte nefis bir Ankara Manzarasını kaçıramazdım.
8- Ankara Kedisi
Ankara’nın sembollerinden bir diğeri Ankara Kedisi, Keçiören Evcil Hayvanlar Parkı’nda “beni çekin” diye poz veriyordu, kıramadık…
9- Marmara Denizi ve Hasır Şemsiye
Çanakkale’de gerçekleşen bir eğitim ve istişare toplantısında hasır şemsiye denize karşı durmuş, fotoğraflanmayı bekliyordu, elbette bunu da kaçırmadım.
10- Denizde Gün Batımı
Çanakkale Güzelyalı’da gün batımı denizin sakinliği ile birleşince ortaya şölen çıktı. Elbette her şölen gibi bu da fotoğraflanmaya değerdi.
11- Dur Yolcu
7 Düvele mezar olan Çanakkale’mizde, “Çanakkale’yi Geçilmez” kılan “Dur Yolcu” nidası akşam vakti oldukça güzel duruyordu.
12- Çanakkale Savaş Müzesi
Eceabat’ta Çanakkale Deniz Savaşları’nı daha iyi anlamlandırıp, gözümüzde canlandırarak ecdadın bu toprakları nasıl Geçilmez kıldığına tanıklık edebileceğiniz Savaş Müzesi…
13- Şehitler Abidesi
Çanakkale il sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Boğazı’nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan anıt. 1915 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybeden Türk askerlerin anısına yaptırılmıştır.
14- Şehitler Abidesi 2
Çanakkale il sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Boğazı’nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan anıt. 1915 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybeden Türk askerlerin anısına yaptırılmıştır.
15- 57. Piyade Alayı Şehitliği
Mimar Nejat Dinçel tarafından tasarlanan 57. Alay Şehitliği ve Anıtı; 12 Aralık 1992 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından Kabatepe-Conkbayırı yolu kenarında, Kılıçbayır’ın güney ucunda inşa edilmiştir. Savaşsırasında yabancı askerler buraya ‘’Satranç Tahtası’’ adını vermişlerdir. Yeni yapılmış olan bu şehitlik semboliktir. Gerçek şehitlik Bomba Sırtı’nın güney ucunda, Çataldere Vadisi’nin içinde bulunmaktadır. Yarbay Hüseyin Avni Bey tarafından kumanda edilen19. Tümen’e bağlı 57. Alay, yabancı kuvvetlerin ilk çıkarma gününde Arıburnu Cephesi’nde ilerleyen Anzak askerlerini ilk karşılayan ve geri püskürten Türk kuvvetleridir. Bu cephede ilk kez 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in önderlik ve cesaret vasıfları ortaya çıkmıştır.
57. Alay Şehitliği, şadırvan, açık namazgâh, ana mezarlık ve anıttan oluşmaktadır. Şehitlikte kullanılan başlıca malzeme; genellikle Selçuklu ve Osmanlı kervansaraylarında kullanılan Kevser taşıdır .Şehitliğin girişi; Kabatepe-Conkbayırı yolunun kenarında, doğu duvarındaki bir açıklıktır. Girişin hemen yanında torununun elini tutmuş bir şekilde figürize edilmiş; Türkiye’nin en yaşlı gazisi iken 10 Eylül1994’te, 108 yaşında vefat eden Hüseyin Kaçmaz’ın bronzdan yapılmış bir heykeli bulunmaktadır. Girişin tam karşısında, şehitliğin doğu duvarında, 57. Alay’ın25 Nisan 1915’teki karşı taarruzunu gösteren bir rölyef bulunmaktadır. Rölyef yaklaşık 45 m²lik bir alanı kaplamaktadır.
Şadırvan ve açık namazgâh şehitliğin güney tarafında yer almaktadır. Şehitliğin ana mezarlık kısmının kemerli bir girişi olup bu girişten başlayan yaya yolu kuzey duvarında son bulmaktadır. Anıtın tabanını oluşturan kuzey duvarının üstünde, 57. Alay Şehitleri’nin isimleri yazan mermer plakalar bulunmaktadır.
16- Ankara Tarım
Türkiye’nin tarımsal alan bakımından en büyük 2. şehri, Tarımın Başkenti Ankara’nın tarımına yön veren Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yeşilinin gece karanlığı ile birleşmesi…
17- Ankara Ziraat Fakültesi
Ülkemizdeki tarımsal eğitimin önemli üs merkezlerinden Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi…
18- Güvercinler
Ankara’nın uğrak yerlerinden Sıhhiye Meydanı’nda işe gidenlerin attığı simitlerin kavgasını yapan güvercinler…
19- Camii, Bayrak, Atatürk Anıtı
Ülkemizin bölünmez bütünlüğünün 3 önemli simgesi… Milli ve manevi değerimiz camii, bayrak ve Atatürk’ün anıtının tek karede buluşması…
20- Melike Hatun Camii
19 bin 500 metrekarelik arsa alanı, yaklaşık 7 bin cemaat kapasitesi, 3 şerefeli 4 minaresi, altta kongre salonu, medeniyetler müzesi, toplantı salonları, sergi mekanları, beş katlı otoparkı ile Ankaramıza yaraşır önemli bir eser…
21- Hacı Bayram Veli Camii
Ankara’nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı’nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.
Tebrikler