Engellilere Yönelik Dijital Çözümler

Teknolojinin gelişmesinin etkisi tüm alanlarda olduğu gibi engelli vatandaşlarımızın hayatında da önemli değişiklikler sağladı. Ekonomik, sosyal ve toplumsal pek çok engelleme ile karşı karşıya yaşayan engelli vatandaşlarımızın günlük hayatını daha rahat idame ettirebilmeleri için yazılım geliştiriciler ve teknoloji firmaları tarafından özel olarak geliştirilen uygulama sayısı her geçen gün daha da artıyor. Bu yazımda da engellilerin hayatını kolaylaştıran teknolojik çözümleri derledim.
Google Asistan:
-
- Google Asistan, yalnızca sesini kullanarak telefonunu ve uygulamalarını kolayca kullanabilmeni sağlar
Ellerini kullanmadan yardım almak için Google Asistan’ı edinebilirsin. Asistan, hatırlatıcı ayarlama, alarm kurma, programını yönetme, sorularının yanıtını bulma, evde değilken akıllı ev cihazlarını yönlendirip kontrol etme* ve daha pek çok konuda sana yardımcı olabilir. - Telefonunu ve uygulamalarını kullanmanın kolay yolu
Favori uygulamanı hızlıca açabilir, telefonunda gezinebilir ve telefonunun ayarlarını kolayca yönetebilirsin. Rahatsız Etmeyin modunu etkinleştirmek, Bluetooth ve uçak modu ayarlarını düzenlemek ya da el fenerini mi açmak istiyorsun? Tüm bunlar için sesini kullanman yeterli.“YouTube’u aç”
“Hawaii fotoğraflarımı göster”
“El fenerini aç” - Ellerini kullanmadan telefon edip kısa mesaj ve e-posta gönderip alarak çevrenle iletişimde kalabilirsin
En çok önem verdiğin kişilerle iletişimini sürdürebilirsin. Kişilerine telefon edebilir, kısa mesaj gönderebilir ve onlardan gelen e-postalara bakabilirsin.“Pınar’ı ara”
“Samet’e “Geliyorum” diye mesaj at” - Hareket halindeyken de verimli olabilirsin
Hareket halindeyken sesini kullanarak işlerini halledebilirsin. Örneğin, hatırlatıcı ayarlayabilir, alarm kurabilir, programını ve görevlerini yönetebilirsin. Sorularının yanıtlarını öğrenebilir, yol tarifi ve yerel bilgiler konusunda yardım alabilirsin.“Bana akşam 7’de süt almayı hatırlat”
“Sabah 7’ye alarm kur”
“5 dakikalık zamanlayıcı ayarla”
“Alışveriş listeme yumurta ekle”
“Yarınki ilk toplantım ne?”
“çevremdeki benzin istasyonları”
“Eve gidiş yolunu göster” - Her zaman bir adım önde olmana yardımcı olur
Proaktif bilgiler ve bağlama uygun hatırlatıcılar sayesinde ihtiyaç duyduğun yardımı tam zamanında alabilirsin. Düzenli olarak yaptığın şeyler mi var? Otomatik rutinler oluşturarak gününü daha da düzene koyabilirsin.“Günaydın”
- Evde değilken bile akıllı evini kontrol edebilirsin
Telefonun, akıllı evinin uzaktan kumandası. Evde değilken bile sıcaklığı ve ışıkları ayarlayabilir, akıllı cihazları kontrol edebilirsin.“Işıkları kapat”
“‘Klimayı aç”*Uyumlu cihazlar kullanılmalıdır.
- Google Asistan, yalnızca sesini kullanarak telefonunu ve uygulamalarını kolayca kullanabilmeni sağlar
- Android cihazlara indirmek için tıklayınız.
- İOS cihazlara indirmek için tıklayınız.
Google Lens: Google Lens sayesinde mobil cihazlardan çekilen fotoğraflar aracılığıyla arama yapabiliyoruz. Örneğin fotoğrafını çektiğimiz bir caddenin, tablonun veya bir mağazanın vitrinindeki ürünün hakkındaki bilgilere ulaşabiliyoruz. Ayrıca uygulama, tercihe bağlı olarak bunu sesli veya yazılı olarak bize sunabiliyor. Uygulamanın daha pek çok özelliği de bulunuyor.
- Android cihazlara indirmek için tıklayınız.
- İOS cihazlara indirmek için tıklayınız.
Telefon Kütüphanesi: Ülkemizde en çok kullanılan GSM operatörleri arasında yer alan Türk Telekom tarafından geliştirilen bu uygulama, 10 yıllık bir geçmişi ile kitapların sesi olmaya başladı. Kurulduğu ilk dönemlerde yalnızca arayarak ulaşılan bir platformken, şu an mobil uygulama olarak da erişime açıldı. Telefon Kütüphanesi uygulaması ile 50 ayrı kategorideki 2 binden fazla kitaba sesli olarak ulaşabiliyorsunuz.
- Android cihazlara indirmek için tıklayınız.
- İOS cihazlara indirmek için tıklayınız.
BlindSquare: Özellikle görme engelli vatandaşlarımız için geliştirilen uygulamalar arasında en iyi GPS özelliğine sahip uygulamalar arasında yer almakta. 300 metrekarelik bir alanda hemen yakınınızdaki binadan köşedeki kavşağa kadar nelerin olduğunu anlık olarak sizinle paylaşıyor. Böylece görme engelli bir insan, bağımsız olarak yolculuk yapması kolaylaşıyor. Türkçe de dahil 6 ayrı dil desteği de mevcut.
- İOS cihazlara indirmek için tıklayınız.
Sesli Adımlar: Kullanım mantığı olarak BilndSquare uygulamasıyla çok benzer. Diğer uygulamadan ayıran en önemli şey ise kapalı alanlarda da görme ve işitme engellileri yönlendirebiliyor. 8 ülkedeki 20 şehirde rahatlıkla kullanılabilen bu uygulamayı İTÜ ve Boğaziçi Üniversiteleri ve pek çok AVM’de kullanabiliyorsunuz. Bu uygulamanın en önemli özelliklerinden biri de içinde bulunduğunuz kapalı ortamda olası bir acil durumda direkt tahliye noktalarına yani çıkış kapılarına yönlendiriyor.
Be My Eyes (Benim Gözüm Ol): Bu uygulama diğerlerinden farklı olarak dünya genelindeki gönüllü insanlar, tek bir tuşla kendilerinden yardım isteyen görme engellilere video (görüntülü) görüşme yoluyla yardımcı oluyor. Uygulamada gönüllü sayısı 1 milyona yaklaştı.
KNFB Reader: Bu uygulama yazılı herhangi bir metni tek bir tıkla algılayarak sesli halde okuyor. Uygulama içerisinde bulunan Görüş Alanı Bildirimi, Otomatik Sayfa Algılama ve Eğim Kontrolü gibi özellikler sayesinde kullanıcıların mektup, reçete veya ders kitaplarını kolayca tarayabileceği seçenekler sunuyor. İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca’nın yanında Türkçe dil desteği de bulunuyor.
Hayal Ortağım: Ülkemizin önemli iletişim firmaları arasında yer alan Türkcell tarafından geliştirilen bu uygulama pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor. Kullanıcılar uygulama içerisinde betimleme özelliği olan yüzlerce film, güncel haber ve köşe yazılarına ulaşabiliyor. Diğer taraftan GETEM gibi pek çok sanal kütüphaneye de bağlanarak binlerce sesli kitaba ulaşabiliyor. En faydalı özelliklerinden birisi de kapalı alan yardım asistanı… Bu özellik sayesinde bir AVM içerisinde gezerken, yanından geçtiğiniz mağazayı size bildirebiliyor.
Ceyd-a: Türkçe sesli komutları tanıyabilen ve konuşabilen en popüler mobil sesli asistanlar arasında yer alıyor. Siri, Cortana ve Google Now’da oldukça benzeyen bu sesli asistan, trafik ve hava durumu veya güncel haberlere ulaşabiliyor. Aynı zamanda cihazımızın fotoğraf çekmesini sağlayabiliyor.
- Android cihazlara indirmek için tıklayın.
uSound: İşitme kaybı olanlar için, işitme cihazlarının çalışma aralığını optimize etmek adına oldukça önemli bir yere sahip. Bu uygulama sayesinde ortamlara göre ses kalitesini ve hacmini ayarlayabiliyor, beğendiğimiz filtreleri uygulayabiliyoruz.
Sesli Hesap Makinesi: Profesyonel mekanik bir versiyonunun yapabildiği tüm işlemleri yapıyor. Örneğin dilerseniz basit matematik veya logaritma, üslü sayılar, faktöryel işlemler ve trigonometri hesaplamaları yapabiliyor. Aynı zamanda Dolar ve Euro gibi para birimlerini TL’ye çevirebiliyor.
Voice Dream Reader: Bu uygulama kulaklarınızla okumanızı sağlıyor! Ses tabanlı bu mobil uygulama ücretli olmasına rağmen pek çok kişi tarafından en iyi mobil metin-konuşma uygulaması olarak seçilmiş ve görme engeli olan bireyler için mükemmel bir çözüm olarak, yüksek kaliteli bir dinleme deneyimi sunuyor.
Engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak hepimizin hem toplumsal hem ahlaki hem de dini görevi. Zira engelliliği ortadan kaldırmak mümkün olmasa da engelleyici bakışı, engelleyici mevzuatı, fiziki ve psikolojik bariyerleri ortadan kaldırmak mümkündür. Engellileri hayattan soyutlamak yerine hayatın içine katan yaklaşımları sergilemek, bunu bir ihsan olarak değil, insanı önceleyen bir irfan olarak değerlendirmek gerekmektedir.